Suzana Brborović

Foto: Dejan Habicht / Moderna galerija, Ljubljana, 2019
Področja Slikarstvo, Sodobno slikarstvo, Veduta
Rojen/a 1988, Kranj, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Leipzig, Nemčija
Domača spletna stran https://suzanabrborovic.eu/
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Suzana Brborović je prodorna slikarka mlajše generacije, ki je za svoje delo že med študijem dobila dve pomembni nagradi: nagrado ESSL za mlade umetnike iz srednje in jugovzhodne Evrope leta 2011 in študentsko Prešernovo nagrado leta 2012.

 

Leta 2013 je končala študij na ALUO v Ljubljani, z letošnjim letom pa začenja dvoletni podiplomski študij na leipziški akademiji za vizualno umetnost. Njena dela so vključena v zbirko Muzeja Essl in v zbirko Galerije Božidar Jakac. V zadnjih treh letih intenzivno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Med pomembnejšimi samostojnimi predstavitvami so Meja zasičenja v Galeriji Alkatraz, Distorzija v Galeriji Meduza in Odsev zamika v Bežigrajski galeriji 1. Letos je sodelovala na skupinski razstavi Sodobno slovensko slikarstvo (Prve generacije po letu Nič).

 

Pri delu izhaja iz vsakdanjika: slika gradbene odre, tramove in opeke; ti aludirajo na dokumentarne fotografije gradbišč, ki jih je našla v družinskem albumu. Vendar se kot predstavnica mlade generacije, ki se je čez noč znašla v ekonomski krizi, zaveda, kaj pomeni biti umetnik v današnjem času, in ne ostaja brezbrižna do družbenih vprašanj ter problemov sodobne urbanizacije.

Umetniška dela

Tip Figurativno slikarstvo, Sodobno slikarstvo, Okrogla miza
Datacija 20. marec 2019
Mesto produkcije Ljubljana

Okroglo mizo namenjamo diskusiji o položaju slikarstva in slike danes v Sloveniji (in širše) skozi izkušnjo in skozi misli njegovih ustvarjalcev, slikark in slikarjev, ki so zastopani na razstavi Čas brez nedolžnosti. Kljub[]

Tip Sodobno slikarstvo, Veduta, Artist talk, Javni intervju, Vodstvo po razstavi
Datacija 14. september 2014
Format 1920x1080
Trajanje 26:36

Dela na razstavi z naslovom Trojni presek povezujejo urbani situaciji dveh mest, v katerih prebiva. Dela pripadajo različnim serijam, ki jim je skupna zgodba industrijskih območij in blokovskih naselij, nastalih v času[]