Rocío Boliver

Rocío Boliver, Zajtrk z umetnico, Mesto žensk 2012 / foto: Nada Žgank
Področja Fotografija, Sodobna umetniška praksa, Performans, Pogovor, Body art / Live art
Rojen/a 1956, Mehika
Psevdonim La Congelada de Uva
Kraj, država bivanja Mehika
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

 

Rocío Boliver je v mednarodnih umetniških krogih dejavna zadnjih dvajset let. Leta 1991 je začela svojo pot performerke z branjem lastnih porno-erotičnih besedil in ostro kritiko zatiranja žensk.

 

»V tej pasterizirani družbi raje vzbujam gnus, sovraštvo, zavrnitev, zmedo, dolgčas, tesnobo, sovražnost, strah … da bi še bolj spodbujala miselno asepso.«

 

Če je za nekatere performans »najbolj radikalna vseh umetnosti«, potem akcije in teme, ki jih je v več kot dvajsetih letih izvedla Rocío Boliver aka La Congelada de Uva (op. prev.: »congelada« je vrsta sladoleda, podobna lučki, »uva« pa pomeni grozdje), umetnico uvrščajo v najbolj radikalno krilo mehiške zgodovine tako imenovane umetnosti telesa. Njena umetnost telesa pojasnjuje, kako dadaistični duh happeninga in dovtipa prevzameta osebnost Rocío Boliver, dokler je ne spremenita v najbolj nepopustljivo in briljantno 'izbranko': La Congelado de Uva. La Congelada, situacionistična vodja epifenomena seksualnega lika v Mehiki, odprto kaže svojo nevarno vizijo feminizma in umešča svojo erotično genitalnost v središče svojega govora. La Congelada de Uva je trajna ikona underground kulture v Mexico Cityju. Poleg tega, da predstavlja nepogrešljivi element za razumevanje tega časa in gibanja, ostaja dejstvo, da je najmanj, kar ji dolgujemo, avtorstvo nekaterih najbolj šokantnih in provokativnih podob v mehiški sodobni umetnosti.

 

Umetniška dela