Ham, Nika: Serija Prepih: Videospot

Ham, Nika: Serija Prepih: Videospot

Ogledov: 18
Naslov Serija Prepih: Videospot
Podnaslov Cikel »Čuvaji na Prepihu«
Tip Predstavitveni dogodek, Video instalacija, Video instalacija, Artist talk, Javni intervju, Vodstvo po razstavi
Datacija 6. februar 2019
Prizorišče Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija MG+MSUM
Jezik slovensko
Format 1920x1080
Trajanje 30' 20"
URL http://www.mg-lj.si/si/razstave/2570/nika-ham-videospot/
Evidenčna številka MG-2019-PRED-455

Sinopsis

V ustvarjalni praksi Nike Ham obstaja posebno razmerje med njenim umetniškim delovanjem in delom, ki ga opravlja. Pogoje ustvarjanja je našla v specifični situaciji, ki je tesno povezana z njenim honorarnim statusom delavke v Moderni galeriji, pri čemer se rezultat zlitja med njenim delovnim časom in prostorom z njeno ustvarjalno produkcijo približa osišču analize materialnih produkcijskih pogojev in alternativne produkcije, kot jo je opisala Bojana Kunst v knjigi Umetnik na delu.

 

Njeno delovno mesto postane neločljivo in reflektivno povezano z njenim ustvarjanjem,vendar pa meja med njima kljub zabrisani ločnici oziroma spoju obeh ne izgine, ravno nasprotno, avtorica jo vedno znova vzpostavlja s tem, ko svoji vlogi galerijske čuvajke in akterke, ki izvaja akcije v razstavnih prostorih galerije, med seboj izključuje. Vlogi namreč predstavljata diametralno nasprotje likov, Nike kot nekoga, ki preko ekrana varnostne kamere preži na deviantno obnašanje muzejske publike, medtem ko s svojimi akcijami v galerijskem prostoru naslavlja ravno ta aspekt, saj postane nekdo, ki bi ga bilo treba v skladu s pravili obnašanja v galeriji preganjati. Kot pravi sama: »Ko v prostoru ni nikogar, si ga prisvojim, vanj vpeljem novo logiko gibanja in gledanja z lastnim telesom, uprizarjam vizualne kompozicije in orisujem arhitekturo.« Namesto umirjene in kultivirane hoje, s katero naj bi se obiskovalci premikali po prostoru, izziva s kotaljenjem po tleh, v galeriji skače in teče, se skriva v kartonskih škatlah, prižiga cigarete, v prostor vodi domače živali, se igra z umetniškimi artefakti in nakazuje njihovo uničenje.

 

Svoje početje dokumentira z varnostnimi nadzornimi kamerami, ki tako postanejo povezovalni element med različnima vlogama, ki ju zastopa, statusom delavke in ustvarjalke, ter ključna točka, ki je skupna obema. Pri tem seveda obstaja bistvena razlika, saj se objekt, ki ga nadzoruje preko varnostne kamere, v procesu dokumentirane akcije spremeni v subjekt. Podobno pa se nadzorni posnetki, ki sicer ostajajo očem nevidni, saj se odgovornim predvajajo le ob priložnosti suma ali sprožitvi alarma, v omenjenem procesu transformirajo v umetniški medij. Ob uporabi varnostne kamere avtorica izrazi tudi posebno naklonjenost do omenjenega medija, saj ji ustreza vse to, kar šteje za njegovo napako in pomanjkljivost: videz surovega posnetka, statičnost kamere, slabe resolucije in posebne svetlobe.

 

Nika Ham se tokrat predstavlja z delom Videospot, v katerem je sodelovala s priznano ameriško glasbenico Alicio Enstrom. Drugače od njenega prejšnjega projekta z naslovom Skvot, katerega cilj je bil razširjati kratke videe subverzivnih akcij o prisvajanju javnega prostora preko družbenih medijev, je tokrat njeno delo strukturirano kot zgodba z začetkom in koncem. V drobnih prizorih, zmontiranih v formo videospota z glasbeno podlago, se izgublja tudi za avtorico značilna humornost, ki jo zamenja občutek melanholije. Kljub temu da nas avtorica še vedno sooča z drobnimi prevratnimi dejanji, ki jih uprizarja s svojim telesom, ta v izpraznjenih dvoranah in ostalih galerijskih prostorih na trenutke deluje kot nesnovna prikazen. Iz celote tako obenem razberemo tudi bolj oseben narativ, podkrepljen z neskončno zanko ponavljajočega se videa, plastenjem podobe in deformacijo video formata.

Sodelujejo

Kustos/inja Dejan Habicht, Ana Mizerit

Avtor/ica, skupina

Ham, Nika

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Dokumentacija
Franko Jošt, Serija Prepih: Blut und Boden, Ljubljana, 20. junij 2020, 41' 11"
Slejko Nina; Blom Conny, Serija Prepih: Zelene risbe, 30. november 2017, 29' 44"
Jahić Sanela, Serija Prepih: [pogovor], Ljubljana, 7. julij 2015, 21' 46"
Bizjak Primož, Serija Prepih: Sava, Donava in Drina, Ljubljana, 15. marec 2015, 62' 24"
Brborović Suzana, Serija Prepih: Trojni presek, 14. september 2014, 26' 36"
Vevar Rok; Premuš Snježana, Serija Prepih: Koreografske izjave, Ljubljana, 9. oktober 2018, 32' 10"
Rauch Peter, Serija Prepih: Paviljon, Ljubljana, 19. september 2017, 31' 50"
Potočnik Uroš, Serija Prepih: Mreža, Ljubljana, 13. junij 2014, 35' 45"
Pregl Arjan, Serija Prepih: Petminutna revolucija, Ljubljana, 11. november 2014, 34' 30"
Sever Anže, Serija Prepih: Podvajanje, Ljubljana, 8. september 2015, 13' 41"