Rauch, Peter: Serija Prepih: Paviljon

Rauch, Peter: Serija Prepih: Paviljon

Ogledov: 99
Naslov Serija Prepih: Paviljon
Tip Instalacija, Sodobna umetniška praksa, In situ, Zvočna instalacija, Koncept, Artist talk, Javni intervju, Vodstvo po razstavi, Akcija
Datacija 19. september 2017
Prizorišče Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija MG+MSUM
Jezik slovensko
Format 1920x1080
Trajanje 31' 50"
URL http://www.mg-lj.si/si/razstave/2102/prepih-peter-rauch-paviljon/
Evidenčna številka MG-2017-RAZS-404

Sinopsis

Pristop, ki ga Peter Rauch uporabi v tokratni predstavitvi, se sklada z njegovo siceršnjo metodo, kot jo razvija v serijah Objekti in Skupnost. Ta temelji na razumevanju korelacije med objektom in njegovim delovanjem oziroma med pomenom objekta ter situacijami in vsebinami, ki pri tem nastajajo in se nanj navezujejo. Konstruirani objekt-prostor je tokrat začasen Paviljon z dodano avditivno dimenzijo, ki je vpet v proces ustvarjanja dogodka.

 

Strukturo Paviljona oblikujeta funkcionalni in konceptualni premislek. Avtor predhodno izdela maketo objekta, pri čemer zvočno beleži proces nastajanja forme in njenega gibanja. Zvočni kod, ki pri tem nastane, razume kot objektu lastno govorico, ta pa predpostavlja objektu imanentno mišljenje. Komponenta zvoka se nadaljuje v čas razstave, ko Paviljon tvori zvočne ambiente, po razstavi pa bo zapis na gramofonski plošči ostal kot ključni arhivski objekt Paviljona.

 

Lupino Paviljona sestavljajo montažne stene, pridobljene iz različnih kulturnih institucij. Povezane v novo celoto oblikujejo prostor, ki je zaznamovan z opozicijo med črno zunanjostjo in belo notranjostjo. Objekt tako navzven deluje kot monolit, v notranjosti pa kot simulacija modela »bele kocke«. Deluje namreč kot prostorski in časovni nosilec razstavljenih del gostujočih ustvarjalcev, pri čemer odnos med objektom in ustvarjalno prakso odzvanja tudi v raziskovanju strukturnega razmerja med institucijo in umetnikom. Gre za neke vrste začasni artist-run space, za katerega je sicer značilna težnja zaobiti strukturo javne (nacionalne) ali zasebne galerije, tokrat pa se naseli vanjo, kot prostor v prostoru, igra znotraj igre.

 

Paviljon tako nastopa kot suverena struktura, kot črn zvočni objekt, forma, ki govori, obenem pa funkcionira kot model alternativne razstave znotraj sistema umetnosti. V času trajanja razstave bo prizorišče vsakodnevne dinamike sodelujočih, ki bodo vsak po svoje zapolnjevali praznino objekta in prispevali k temu, da se dogodek konstituira. Pri tem bo mapirana procesualnost dogodka, v katerem gibanje/pretok postaneta sinonim za ustvarjanje samo. Projekt tako lahko razumemo tudi kot refleksijo socialnih odnosov, neprestano gibanje in pretok idej pa kot pogoj odprtosti in sprememb v razmerju do sveta in življenja.

Sodelujejo

Oblikovanje zvoka Peter Rauch, SAŠO KALAN
Kustos/inja Ana Mizerit
Pomoč Jure Goršič

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Dokumentacija
Franko Jošt, Serija Prepih: Blut und Boden, Ljubljana, 20. junij 2020, 41' 11"
Ham Nika, Serija Prepih: Videospot, Ljubljana, 6. februar 2019, 30' 20"
Slejko Nina; Blom Conny, Serija Prepih: Zelene risbe, 30. november 2017, 29' 44"
Jahić Sanela, Serija Prepih: [pogovor], Ljubljana, 7. julij 2015, 21' 46"
Bizjak Primož, Serija Prepih: Sava, Donava in Drina, Ljubljana, 15. marec 2015, 62' 24"
Brborović Suzana, Serija Prepih: Trojni presek, 14. september 2014, 26' 36"
Vevar Rok; Premuš Snježana, Serija Prepih: Koreografske izjave, Ljubljana, 9. oktober 2018, 32' 10"
Rauch Peter, Serija Prepih: Paviljon, Ljubljana, 19. september 2017, 31' 50"
Potočnik Uroš, Serija Prepih: Mreža, Ljubljana, 13. junij 2014, 35' 45"
Pregl Arjan, Serija Prepih: Petminutna revolucija, Ljubljana, 11. november 2014, 34' 30"
Sever Anže, Serija Prepih: Podvajanje, Ljubljana, 8. september 2015, 13' 41"